• Wie een huis bezit of  belegt in aandelen, heeft z’n vermogen in februari meer waard zien worden.
  • Maar sommige kosten stijgen ook: benzine en diesel zijn weer duurder geworden.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Februari laat op veel fronten stijgende prijzen zien. Of dat gunstig uitpakt voor je portemonnee, hangt af van je persoonlijke situatie. Stijgende huizenprijzen en records op aandelenbeurzen zijn in ieder geval gunstig voor respectievelijk huiseigenaren en beleggers. Voor starters op de huizenmarkt zijn hogere prijzen minder fijn.

Ook in andere gevallen zijn stijgende prijzen niet altijd gunstig: benzine en diesel zijn bijvoorbeeld duurder geworden in februari en dat betekent hogere kosten voor autorijders.

In algemene zin is het zo dat de inflatie, ofwel de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten, weer wat oploopt in Nederland. Dat zorgt voor hogere kosten van het levensonderhoud. Teleurstellend wat dit betreft is dat spaarrentes juist achterblijven bij de inflatie, waardoor het weer lastiger wordt om spaargeld waardevast te houden.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van februari 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: plus bij start van 2024

Huizenprijzen zitten sinds twee maanden onmiskenbaar in de lift. In januari 2024 lag de gemiddelde huizenprijs volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. En in december was ook sprake van een plus op jaarbasis.

De gemiddelde transactieprijs lag in januari volgens het CBS op 433.285 euro.

Huizenmarktexperts verwachten dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar ruim 4 procent stijgt. En analisten van ING rekenen zelfs op een stijging van 5 procent tot 8 procent. Volgens de recent gepubliceerde Monitor Koopwoningmarkt hangt veel echter af van hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt.

De hypotheekrente maakte in 2022 een behoorlijke klim, waarbij de rente voor 10 jaar vast van zo'n 1 procent naar 4 procent ging. In 2023 was het beeld veel stabieler en bleven de gemiddelde hypotheekrentes voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar min of meer tussen de 4 en 5 procent hangen.

Vanaf oktober vorig jaar maakte de rente echter een scherpe daling, die inmiddels dus tot stilstand is gekomen. Veel huizenmarktspecialisten gaan uit van een daling van de hypotheekrente later dit jaar. Mocht de rente echter stijgen, dan kan het beeld op de huizenmarkt kantelen.

Overigens blijven er grote verschillen tussen gemeenten op de woningmarkt. Uit deze maand gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bleek dat afgelopen jaar in Bloemendaal gemiddeld bijna 1,1 miljoen werd betaald voor een koopwoning, tegen ongeveer 216.000 euro in Pekela.

Lees ook: Dit doet de gemiddelde huizenprijs in jouw gemeente – bekijk de verschillen, van Bloemendaal tot Pekela


Hypotheekrente: mogelijk lichte stijging op komst

De afgelopen maand was er weinig beweging in de gemiddelde hypotheekrentes. De verlagingen en verhogingen die geldverstrekkers doorvoerden, hielden elkaar in evenwicht. De populairste hypotheekrente van 10 jaar vast met NHG-garantie ligt al ruim een maand op 3,8 procent, zoals de bovenstaande grafiek met gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep toont.

Maar mogelijk komt er deze maand een einde aan de vlakke hypotheekrente en gaat deze licht stijgen. In de tweede helft van februari waren er namelijk al meer geldverstrekkers die de rente verhoogden dan verlaagden, stelde financieel intermediair De Hypotheekshop vast.

Dat ligt in lijn met de stijgende rentes op de kapitaalmarkten, waarmee geldverstrekkers duurder uit zijn als ze zelf geld lenen. De Hypotheekshop zag dat hypotheekaanbieders hun rentes tot nu toe relatief laag hielden vanwege hevige concurrentie, maar de druk om de rentes te verhogen wordt steeds groter. Wellicht dat dit leidt tot een stijging van de gemiddelde hypotheekrente.

Lees ook: Hypotheekrente stijgt weer voor het eerst in maanden


Sparen: inflatie hoger dan variabele rente

In januari zakte de hoogste variabele spaarrente van 2,75 procent naar 2,5 procent, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek. Bij grootbanken liggen de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen op hetzelfde niveau als in december: tussen de 1,5 en 1,7 procent.

Ondertussen kwam in de eerste maand van het jaar de inflatie uit op 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. In december lag de inflatie nog op 1,2 procent.

In januari lag de inflatie dus weer boven de hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde banken. Daarmee werd het weer wat moeilijker om spaargeld waardevast te houden. Wie spaargeld voor langere tijd vastzet op een spaardeposito kan met een 2-jaars deposito nog wel een rente van maximaal 3,3 procent krijgen. Dus net boven het niveau van de inflatie in januari.

Lees ook: Bonanza bij banken: winsten bij moederbedrijf SNS, ING en Rabobank schieten omhoog door hogere winstmarge op onder meer spaargeld


Beurs: recordmaand voor de beurs

Het begint bijna een beetje saai te worden, maar onder aanvoering van techfondsen die profiteren van de AI-hype stapelen aandelenbeurzen record op record. In februari bereikte daarbij ook de AEX-index een nieuw all time highs met een piekniveau van iets boven de 850 punten.

Analisten merken wel op dat de rally op de beurs vrij eenzijdig blijft, met een handjevol techfondsen dat de toon zet. Andere sectoren komen nog niet echt mee.

Intussen is de gemiddelde waardering van aandelen weer fors opgelopen, waarbij de meningen uiteenlopen of sprake is van een gevaarlijke zeepbel op de beurs. Sommige analisten waarschuwen dat de huidige beurs inmiddels sterk lijkt op de dotcomzeepbel van 1999 en 2000. Anderen stellen dat de AI-revolutie echt anders is dat er hooguit sprake is van een minizeepbel die nog verder kan uitdijen.

Lees ook: Beursexpert Jeremy Grantham blijft stug volhouden: AI is een zeepbel die gaat barsten en de beurs omlaag zal trekken – 9 sterke uitspraken


Benzine en diesel: in de lift

Olieprijzen zijn in februari aardig opgelopen tot een niveau van zo'n 83 dollar per vat voor Noordzee-olie. Sinds de start van het jaar is sprake van een plus van 8 procent.

De belangrijkste reden hiervoor is de aanhoudende onrust voor de kust van Jemen die de doorvoer van vrachtschepen via de Rode Zee en het Suez-kanaal bemoeilijkt. Dit komt door de dreiging van aanvallen van Houthi-rebellen.

De stijging van olieprijzen heeft zijn weerslag op de prijzen van benzine en diesel aan de pomp. In februari noteerde de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine op 1,97 euro en dat is bijna 10 cent duurder vergeleken met de start van het jaar.

Ook de dieselprijs is ongeveer 10 cent gestegen en noteerde in februari op 1,82 euro per liter.

Analisten zien geopolitieke onrust dit jaar als de belangrijkste factor die olieprijzen verder kan opjagen. Veel zal afhangen van de ontwikkeling van het conflict tussen de Hamas-beweging en Israël. De vraag is vooral of een escalatie voorkomen kan worden, waarbij Iran meer direct betrokken raakt. Dat zou namelijk de oliedoorvoer via de Straat van Hormuz kunnen raken.

Lees ook: Olie en gas kunnen 40% duurder worden, als de onrust in het Midden-Oosten verder toeneemt, waarschuwt bankenclub


Stroom: prijzen voor 1 jaar vast zakken fors

In februari zijn de tarieven voor stroom en gas weer verder gedaald. Daarbij geldt dat het verschil tussen de 1-jaarstarieven en de variabele stroomprijzen groter wordt

Kijk je naar de stroomprijzen dat ligt het gemiddelde variabele tarief voor nieuwe klanten van energieleveranciers deze maand op 14,3 cent per kWh, exclusief de energiebelasting en btw. Het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast ligt echter nog een stuk lager op 11,6 cent per kWh, exclusief belastingen. Een verschil van bijna 3 cent per kWh, zo blijkt uit data van financiële vergelijker Pricewise.

Voor stroom zorgt de ruime beschikbaarheid van duurzame windenergie en de lagere gasprijs - die van belang is voor energiecentrales die gas gebruiken om stroom op te wekken - voor neerwaartse druk op de prijzen, geeft directeur Hans de Kok van Pricewise aan in een toelichting.

"Grote energiebedrijven als Essent en Eneco hebben inmiddels ook prijsdalingen van bijna 10 procent en ruim 20 procent per 1 april aangekondigd voor hun klanten met variabele tarieven. Daarnaast signaleren zij ook dat veel klanten voor vaste prijzen kiezen", aldus De Kok.

Lees ook: Ook Greenchoice gaat hogere prijzen rekenen voor klanten met zonnepanelen


Gas: zachte winter drukt prijzen

De daling van gasprijzen zette ook in februari door. Daarbij zijn de prijzen voor 1 jaar vast nog wat harder gezakt, vergeleken met de variabele gasprijzen.

De gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten van energieleveranciers ligt deze maand op 50,4 cent per kuub, exclusief de energiebelasting en btw. Voor de prijzen die 1 jaar vastliggen betalen nieuwe klanten gemiddeld 41 cent per kuub, exclusief belastingen. Dat is dus bijna 10 cent per kuub minder.

Directeur De Kok van Pricewise merkt op dat de stijging van gasprijzen op de groothandelsmarkt van begin dit jaar kortstondig is gebleven. "Dit komt mede doordat in Europa de gasvoorraden nog goed gevuld zijn, de winter zacht is en bovendien ten einde loopt. De onzekerheid lijkt te verdwijnen. Ook de berichten over dalend gasverbruik jaar in jaar uit zorgen voor rust op de markt."

Lees meer over geldzaken: